Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.
Palaukite...

Tapybos darbų paroda „Spalvingas individualistų trisdešimtmetis“

2023 Gegužės 5 d.

Paroda „Spalvingas individualistų trisdešimtmetis“ eksponuojama Kretingos muziejaus parodų salėse (įėjimas iš Žiemos sodo-oranžerijos) 2023 m. gegužės 5–29 d.

Individualistų tapytojų grupė susikūrė 1993 metais. Jos įkūrėjai – tapytojai Svajūnas Armonas ir Aloyzas Stasiulevičius.

Skirtingus įvairių kartų menininkus suvienijo siekis išsaugoti ir puoselėti mūsų šalies dailės tradicijas. Jie pratęsė modernumo ir etninės kultūros jungties idėją, kurią suformavo tarpukario dailininkų „Ars“ judėjimas, padėjęs pamatus Lietuvos moderniajai tapybai.

Arsininkai pabrėžė aktyvų menininko individualybės vaidmenį. Tai buvo iškilūs menininkai M. Bulaka, V. Eidukevičius, A. Gudaitis, R. Kalpokas, V. Petravičius, V. Vizgirda, A. Petrulis ir kt.

Per savo gyvavimo laikotarpį Individualistų grupė neteko talentingų narių – Anapilin išėjo A. Savickas, J. Čeponis, I. Labutytė, V. Pinkevičius, A. Jusionis, A. Švažas, A. Kliševičius, L. Tuleikis, A. Vozbinas, A. Beinaravičius, L. J. Jankus, R. Lankauskas.

Individualistų meninės pažiūros – lanksčios ir šiuolaikinės, jų kūryboje pasireiškia įvairios tendencijos ir stilistinės kryptys. Kiekvienas dailininkas plėtoja individualų braižą, remiasi skirtingomis inspiracijomis, bet juos jungia bendros kultūrinės šaknys, pagarba savo kraštui, jo istoriniam ir kultūriniam paveldui.