Skip to content Skip to navigation

etnokultūra

Tradiciniai amatai – išsikepkime Velykų „babką“

Pateikta: 2021-04-01 10:00 (atnaujinta: 2021-04-01 10:00)

Kaip kepti Velykinę „babką“ parodys Vida Viskontienė, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo kepimo, maisto ruošimo amatų puoselėtoja, B kategorijos tautinio paveldo produktų gamintoja. Kepimo tradicijas perėmė iš mamos.

Tradicinio Velykų stalo receptai

Pateikta: 2021-03-31 08:33 (atnaujinta: 2021-03-31 08:35)

Fotografavo Tomas Jurginas Visą laiką darydavo iš sviesto avinėlį. Lygtai vėliavėlė tokia būdavo... prisikėlimo rytą. Teta Ona visą laiką darydavo su rankomis, padarydavo garbanėles. Ir aš moku, dabar pati padarau. Tokios didelės, gražios. Per Velykas būdavo visad šaltienos, virtas kumpis, ruletas, raudona mišrainė, pyragai, sausainiai. Ruletas – tai šaltieną kai verda, sudeda į sūrmaišį ir suspaudžia. Kumpis visą laiką būdavo virtas. Pareidavom iš bažnyčios – pirmiausia bėgdavom pasisveikindavom kažkaip. Velykų rytą nereikėdavo persirengt, pasipuošę valgydavom“, – toks Akmenalių kaime užaugusios Irenos atmintyje išlikęs šventinis Velykų stalas, kuriame atsispindi ne tik mūsų apylinkių, bet ir visos Lietuvos tradicijos. Mėsa –  dažniausiai kiauliena, o vakarų Lietuvoje ir kepta višta, kalakutai, pieno produktai – svietas, didelis, žalumynais išpuoštas varškės sūris, varškė –, kvietiniai pyragai, – tai, be ko neįsivaizduojamas Velykų stalas prieškario Lietuvoje. Nepamirškime savo kulinarinio paveldo ir per šias Velykas būtinai pasigaminkime tradicinių patiekalų. Siūlome keletą jų:

Tradiciniai amatai – muilo gamyba

Pateikta: 2020-12-17 12:00 (atnaujinta: 2020-12-17 12:00)

„Balta pasaka“ Kretingos dvaro verandoje

Pateikta: 2020-12-13 09:00 (atnaujinta: 2020-12-29 10:07)

Mielieji, malonu, kad per didžiąsias Metų šventes, Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus, lankote Kretingos muziejų ir šiandien stabtelėjote prie grafų Tiškevičių istorinės verandos, kur ypatingoje erdvėje įsikūrė balta, stebuklinga pasaka. Šią pasaką dovanojame Jums!
Dėl karantino parodą įstiklintoje verandoje lankytojai gali apžiūrėti iš lauko. Ypač įspūdingai ji atrodo tamsiu paros metu.
Parodą galima apžiūrėti kasdien nuo gruodžio 4 d. iki sausio 6 d. 16.00–21.00 val.

Nuotraukų albumas...

Velykiniai valgiai

Pateikta: 2020-04-09 16:01 (atnaujinta: 2020-04-09 16:05)
Kadaise Velykos laikytos naujų ūkinių metų pradžia, tad pagal Velykų stalo turtingumą, pyragus spręsdavo, kokie bus metai. Velykos – viena gausiausiais valgiais palydimų švenčių po septynių savaičių gavėnios pasninko. Šventės archaiškumas lėmė, kad ir maistas, ir valgymo tradicija – ne paprastas pilvo prikimšimas, bet prasminga apeiga.

Tradiciniai amatai – duonos kepimas

Pateikta: 2020-04-06 15:49 (atnaujinta: 2020-04-09 09:53)

Apie duonos kepimo tradiciją pasakoja Vida Viskontienė, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo kepimo, maisto ruošimo amatų puoselėtoja, B kategorijos tautinio paveldo produktų gamintoja. Kepimo tradicijas perėmė iš mamos.

Tradiciniai amatai – saldainių gamyba

Pateikta: 2020-04-04 12:32 (atnaujinta: 2020-05-25 09:43)

Tradiciniai amatai – Audimas

Pateikta: 2020-04-02 09:34 (atnaujinta: 2020-05-25 09:44)

Kretingos muziejus vykdė edukacinį projektą „Poška staklės naujoj gryčioj“, kurio tikslas – gaivinti ir skatinti susidomėjimą audimo amatu Kretingos krašte.

Virtuali audinių paroda „Poška staklės naujoj gryčioj“

Pateikta: 2020-01-13 11:30 (atnaujinta: 2020-03-28 10:28)

Fotografavo Inga Idaitė

Kretingos muziejus 2019 m. rugsėjo-gruodžio mėn. įgyvendino edukacinį projektą „Poška staklės naujoj gryčioj“, kurį finansavo Kretingos rajono savivaldybė. Projekto tikslas – gaivinti ir skatinti susidomėjimą audimo amatu Kretingos krašte.
 
Audimas – viena seniausių lietuvių liaudies meno šakų, apimanti audinių, aprangos, buitinės reikmės puošmenų (lovatiesių, rankšluosčių, takų, juostų ir kt.) gamybą audimo staklėmis. Tai buvo vienas reikšmingiausių moterų darbų, reikalaujantis didelio kruopštumo.
 

Tradicinių amatų centro turgelis pradeda dirbti!

Pateikta: 2019-05-07 10:57 (atnaujinta: 2019-05-07 10:59)
Kviečiame visus trečiadieniais‒šeštadieniais prekiauti savo sukurtais gaminiais, pagamintais produktais, užaugintomis daržovėmis, surinktomis pievų ir miškų gėrybėmis Kretingos muziejaus tradicinių amatų centro kiemelio teritorijoje ir prekybai paruoštuose nameliuose!
 
Laukiame tradicinių amatų, tautinio paveldo puoselėtojų, tautodailininkų, meistrų ir kitų kūrėjų, ūkininkų, bitininkų, žolininkų, kulinarinio paveldo produktų gamintojų, greito maisto gaminių, saldumynų, suvenyrų prekiautojų.
 
Mūsų sąlygos jums – palankios: prekybos vietos kiemelyje kaina ‒ nuo 0,30 iki 2,50 Eur vienai dienai.
 
Tepakvimpa, tedūzgia tradicinių amatų centro kiemelio turgelis!

Puslapiai