Skip to content Skip to navigation

Kretingos muziejaus žiemos sodas – Kardamonas

Kretingos muziejaus žiemos sodas – Kardamonas

Pateikta: 2020-04-30 10:00 (atnaujinta: 2020-04-30 10:00)

Kardamono prieskonius daugelis žinote, tačiau ar įsivaizduojate kaip atrodo pats augalas?

Kardamoną dar vadina rojaus uogomis arba karališku prieskoniu. Tai turbūt aromatingiausias prieskonis iš visų. Kardamono vaisių išdžiovintas sėklas kaip prieskonį naudojo jau senovės graikai ir romėnai. Jis mėgstamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis. Iš europiečių jį bene labiausiai mėgsta skandinavai.

Net neabejoju, kad retas kuris esate pagalvojęs „O kaip gi atrodo šį nuostabų prieskonį užauginantis augalas?“. Kretingos muziejaus Žiemos sode galite pamatyti Tikrąjį kardamoną (Elettaria cardamomum)! Tai Imbierinių (Zingiberaceae) šeimos augalas.

Kardamonas - labai gražus daugiametis, visžalis, žolinis tropikų augalas. Lapai sodrios žalios spalvos, primena papartį. Manoma, kad kardamono tėvynė yra Indija. Iš Indijos jie pateko į Artimuosius Rytus, o po to juos graikai ir romėnai išplatino po visą Europą.

Kardamono žiedai yra balti arba blyškiai žalsvi, susitelkę į nedidelius žiedynus, žydėti pradeda 2–4 augimo metais. Kardamono vaisiai gelsvai balti, turi odišką apvalkalą ir smulkias sėklas. Išdžiovintų vaisių sėklas naudoja kaip prieskonius. Sėklos turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose. Yra ir B grupės vitaminų – B1, B21, B3.

Priežiūra. Kardamonas – šilumą mėgstantis augalas. Neblogai auga kambario sąlygomis, tik prasidėjus šildymo sezonui auga prasčiau, tačiau nedžiūsta, neruduoja, iškenčia žiemos nepriteklius. Kardamoną reikia sodinti į minkštą priesmėlio žemę, periodiškai tręšti trąšomis, skirtomis lapiniams augalams. Nors kardamonas mėgsta drėgmę, tačiau padėkle negalima palikti vandens.

   

Parengė Jurgita Tertelienė